BUTLLETÍ INFORMATIU NÚMERO 1.  EMPRESA FAMLIAR.

BUTLLETÍ INFORMATIU NÚMERO 1.  EMPRESA FAMLIAR.

News maig   
 
BUTLLETÍ INFORMATIU NÚMERO 1.  EMPRESA FAMILIAR.
 
número 1
 
Impost sobre Patrimoni.  Per aplicar la exempció d’empresa familiar, les funcions de direcció i administració, i la gestió de l’activitat d’arrendament d’immobles no poden recaure en la mateixa persona.

Direcció General de Tributs. Consulta Vinculant V2031-22, de 21 de setembre de 2022

El criteri Administratiu considera, que l'arrendament d'immobles serà una activitat econòmica, d'acord amb l'article 27.2 de la Llei de l'IRPF,  quan tingui com a mínim una persona empleada amb contracte laboral a jornada completa.

La DGT a la consulta estableix que l'exercici de les funcions de gestió de l'activitat d'arrendament no es pot compatibilitzar amb l'exercici d'altres funcions en aquesta o altra entitat. És a dir, les funcions de direcció de l’entitat i el requisit de tenir una persona contractada a jornada completa per a la gestió de l’activitat d’arrendament d’immobles no poden recaure en una mateixa persona.

 

 
 

Impost sobre Successions i Donacions. La reducció del 95% d'empresa familiar es pot aplicar sobre el valor de les participacions corresponent als actius financers de l'entitat, sempre que es provi que estan afectats pel desenvolupament de l'activitat empresarial.

Tribunal Economicoadministratiu Central. Resolució de 28 de febrer de 2023.

 Una mare i els seus dos fills van presentar, després de la mort del seu pare, autoliquidacions de l'impost sobre successions i donacions (ISD). Entre els béns i drets del causant hi havia participacions en una entitat que complien els requisits del règim d'empresa familiar, per la qual cosa estaven exemptes a l'impost sobre el patrimoni i, en conseqüència, es beneficiaven de la reducció prevista a l'ISD.

La Inspecció va considerar que l'exempció a l'IP (i, per tant, la reducció d'empresa familiar a l'ISD) no era total, perquè només una part de l'actiu de la societat estava afecte a l’activitat econòmica. En concret, va entendre que determinades inversions financeres (entre les quals destacava un préstec concedit a una altra entitat del grup familiar) no estaven afectes, en la mesura que, segons la Llei de l'IRPF (a la qual es remet la Llei del IP), aquest tipus d'actius no pot tenir, en cap cas, la consideració d'afectes a la activitat econòmica.

 El TEAC aplica el criteri fixat pel Tribunal Suprem en la sentència de 10 de gener de 2022 (rec. 1563/2020) i conclou que els actius representatius de la participació en fons propis d'una entitat i de la cessió de capitals a tercers sí que es poden considerar, com qualsevol altre actiu o element patrimonial, afectes a una activitat econòmica, sempre que s'acrediti que són necessaris per al desenvolupament d’aquesta. En tot cas, serà el contribuent qui haurà de provar aquesta afectació.

 
 

Impost sobre el Patrimoni. Anàlisi de l'afectació d'actius financers a l'activitat econòmica a l'empresa familiar

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha confirmat, en sentència de 3 de març de 2022, que la tinença de saldos d'efectiu i inversions financeres per part d'una societat matriu com a garantia de solvència i liquiditat en procediments de licitació pública en què participen les seves filials habilitades la seva qualificació com a elements patrimonials afectes a la seu de l'entitat matriu.

El tribunal, després de concloure que la societat recurrent sí que ha desplegat activitat probatòria suficient i convincent respecte de la necessitat dels actius, conclou que “no cal relacionar els fons de tresoreria exclusivament amb la xifra de negocis del compte d'explotació de la matriu, sinó relacionar-los també amb les necessitats de solvència de les empreses participades, per la qual cosa els actius de la matriu estan afectes de forma real i efectiva a l'activitat empresarial d'aquesta, que ho és la de les participades”.

 
 

Dividends socis. El Tribunal Suprem condemna a una societat a repartir un dividend del 75% dels beneficis d’una societat.

 

La Sentència del Tribunal Suprem, Sala Civil, núm. 9/2023, d'11 de gener de 2023- La Sentència molt controvertida, en la qual recentment l’Alt Tribunal considera que “en atenció a les circumstàncies d'aquesta societat i els seus antecedents, constituïa un abús de la majoria destinar a reserves voluntàries més del 25% dels beneficis aconseguits en els exercicis de 2014 i 2015” i, per tant, l'Excma. Sala considera que "és raonable entendre que si només resultava pertinent destinar a reserves voluntàries el 25%, l'acord procedent era destinar la resta a repartiment de dividends, que és el que declara la sentència"

La decisió adoptada per part del Tribunal Suprem en aquest supòsit és controvertida perquè, en determinar l'obligació de la societat de repartir un percentatge concret dels dividends, sembla donar cobertura a la possibilitat que els òrgans judicials quantifiquin o estableixin les bases per quantificar el dret al cobrament de dividend quan s'estimi l'acció d'impugnació dels acords socials i, en conseqüència, a la possibilitat que els tribunals substitueixin la voluntat de la Junta General.

 

 

Mes informació:
COLOMER ARBULO ASSESSORS TRIBUTARIS SLP
Bisbe Morgades 41 Ent. 08500 VIC

 T. +34 93 886 7242 

colomerarbulo.com




Colomer Arbulo

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and

Get Consultation

Contact Us